Påskkalendern: Traditionell Påskmat!

Påskkalendern: Traditionell Påskmat:

Förr hörde ägg och kött till höjdpunkterna på påskbordet, eftersom det inte förekom under fasteperioden. Numera har även fiskrätter som sillböcklingJanssons frestelse och lax börjat ätas som påskmat. Lammkött blev allt vanligare under 1900-talet som påskmat. Påskmat varierar annars mellan olika regioner och landskap i Sverige men innehåller ofta ägg, lamm och laxrätter i olika tillagningar. Till skillnad från julmaten är påskmaten ”lättare” men kompletteras ofta med sötsaker av marsipan utöver traditionen med godisfylldapåskägg.

Rätter från det klassiska smörgåsbordet (sill, knäckebrödost och brännvin) brukar också ingå i påskmaten. Påskmust är en dryck som förekommer under påsken. Påskmaten omfattar inte bara påskaftonens påskbord utan även de lokala traditioner som utvecklats för de övriga påskdagarna.

Enligt Wikipedia.

Hos Succek.com liksom hos så många andra innebär

traditionell Påskmat mycket ägg (inte godis) och sill!

Plus givetvis Påskmust- ett absolut måste!

© äggbild Snezana Lindskog,

7 påskkalender Patrik Ek, 2018.

www.succek.com

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.