Viktigt visa stöd för antinazisterna i Sjöbo

no_nazis_sticker-r174ff7d47e404aab96a5d08abb532abb_v9wth_8byvr_512

Viktigt visa stöd för antinazisterna i Sjöbo

Text: Emil Sandgren

Det är med stolthet i hjärtat, men också med en växande känsla av obehag, som jag följt turerna kring den protestlista mot Svenskarnas partis affischplaner i Sjöbo som 252 personer skrivit på och lämnat in till kommunen. Stolthet därför att människor från min egen uppväxtkommun visar ett så starkt civilkurage och markerar sitt tydliga avståndstagande mot nazism och rasism. Obehag därför att Svenskarnas partis slasktratt till nättidning ”Realisten” begärt ut protestlistan från kommunen och också fått den. Tonen från partiföreträdare, som blandat sig in i diskussionstrådarna på Facebooksidan ”Sjöbo mot rasism”, har stundtals varit väldigt läskig. Så här skriver en av partiets lokalpolitiker, riktat direkt till en av personerna i protesttråden.

”Eftersom ditt namn finns med på listan så ska vi kanske kolla upp dig inför artikeln. Var du jobbar, vad du är dömd för, hur mycket du har i skulder, var du bor, etc är saker som kan finnas med i artikeln. Spännande va?”

Jag kan förstå om människor blir oroliga och rädda. Tonen i den kommentaren signalerar knappast en normal journalistisk granskning eller för den delen vanligt politiskt arbete. Snarare markerar politikern i fråga tydligt att listan kan användas direkt mot dem som varit uppnosiga nog att protestera mot Svenskarnas parti. Och det är ett nazistiskt parti vi pratar om.

Så här långt har listan, vad jag kan se, resulterat i en text på Realisten.se. En granskning av var de personer som skrivit under protestlistan är bosatta. Den landar i triumferande ordalag i slutsatsen att bara 110 av dem bor i Sjöbo kommun.

Dessa modiga personer ska inte behöva stå ensamma. De ska inte behöva ångra att de protesterade och därmed hamnade i Svenskarnas partis blickfång. De ska inte behöva känna att det vore tryggare att tiga i fortsättningen. För de är inte ensamma. Och kampen är inte på något sätt isolerad till Sjöbo.

Alla vi som tar avstånd från nazism, rasism och främlingshat – alla vi som tror på ett öppet, varmt och tolerant Sverige – har nu en angelägen möjlighet att ställa oss bredvid dessa 252, kroka arm med dem och visa att vi står enade mot hatet.

På skrivunder.com har det bildats en stödinsamling, ”Vi stödjer Sjöboinvånarnas protest mot SvP:s affischering”, som hittills fått drygt 600 namnunderskrifter. Det kan vara en väg att visa sitt stöd. För visst vore det vackert om listan bara blev längre och längre och längre.

Svenskarnas parti ryar, inte oväntat, om att protesten hotar att kränka deras yttrandefrihet. Men samtidigt utnyttjar SvP själva viktiga demokratipelare som offentlighetsprincipen och tryckfriheten för att försöka skrämma andra till tystnad. Det är förstås där det blir obehagligt på ett riktigt lömskt sätt, när ett parti med odemokratiska visioner och djupt skrämmande människosyn kan exploatera våra demokratiska rättigheter för att göra folk rädda och potentiellt mindre benägna att våga yttra sig.

Så låt oss visa att vi är många, många som inte tänker tiga, som inte accepterar nynazism. Låt oss visa att de som protesterar i Sjöbo har massor av vänner, i trakten, i regionen och runt om i landet.

© Publicerad 15 juli 2014 10.19 Ystads Allehanda 2014.

delat på http://www.succek.com

 

3 reaktioner på ”Viktigt visa stöd för antinazisterna i Sjöbo

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.